Oversikt over virkemidler og kompetanse

Jobber du med innovasjon i offentlig sektor og kjenner at du kunne trenge litt hjelp, men er usikker på hvem som kan hjelpe deg med hva? D-box ønsker å bidra til å løse problemet. Som et første skritt, har vi laget en oversikt over hvem som kan hjelpe og hva de kan hjelpe med. Dette er ikke en uttømmende oversikt. Men det er bedre enn ingen ting, og gir et godt utgangspunkt å bygge videre på. D-box vil videreutvikle oversikten og tar gjerne imot hjelp. Så hvis det er noe du savner, send oss et tips. Du finner kontaktinformasjon her.


Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo (AHO)

AHO er en ledende, internasjonal vitenskapelig høgskole som gir utdanning innen arkitektur, design, landskapsarkitektur og urbanisme. Institutt for design har en bred tilnærming til faget og underviser, forsker og utvikler kunnskap innen både industridesign, interaksjonsdesign, tjenestedesign og systemorientert design. AHO har bant annet følgende relevante studietilbud knyttet til designdreven innovasjon i offentlig sektor:


BI

Handelshøyskolen BI er en selveiende stiftelse hvis formål ene og alene er undervisning og forskning. BI Executive tilbyr ulike kurs på bachelor og masternivå, samt korte nettkurs uten studiepoeng. Innen innovasjon og digitalisering har vi blant annet masterkurs med fokus på tjenesteinnovasjon, digital transformasjon og utvikling av sterke innovasjonskulturer og strategisk forretningsutvikling og innovasjon.

Nedenfor finner du oversikter over et utvalg av kurs som er relevant for offentlig sektor.

BI har også utviklet en verktøykasse som gir deg en skritt-for-skritt-veiledning i hvordan dere kan gå frem i en innovasjonsprosess, fra en idé om en mulighet eller et problem til dere kommer i mål med en løsning som gir verdi.

BI inviterer til Lederens verktøykasse første fredag hver måned. Dette er gratis og et tilbud til alle som ønsker faglig påfyll.


C3

C3 er et senter for forskningsdrevet innovasjon som forsker på fremtidens helsetjeneste gjennom design, anskaffelser og skalering. På nettsidene finner du informasjon om senteret, oversikt over pågående aktiviteter, forskningspublikasjoner og innovasjonsverktøy.


Cluster for Co-creative service design and innovation (CCSDI)

Klyngens primære mål er å utforske, dokumentere og evaluere Co-Creative Service Design som en tilnærming til innovasjon, som igjen forhåpentligvis vil føre til flere vellykkede innovasjoner innen helsevesenet. På nettsiden finner du blogginnlegg, podkaster, opptak av foredrag og en verktøykasse for evaluering av samskapende aktiviteter.


Design og arkitektur Norge (DOGA)

DOGA sitt hovedmål er å bidra økt konkurranseevne i næringslivet og fornyelse av offentlig sektor gjennom designdrevet innovasjon. De har utviklet en egen ressursside for designdrevet innovasjon hvor du finner informasjon om hva designdrevet innovasjon er, hva det krever av virksomheten din, hvorfor det er lønnsomt og gode eksempler. DOGA har også utviklet en guid som beskriver hvordan du kan jobbe praktisk med designdrevet innovasjon. Sammen med Digitaliseringsdirektoratet forvalter DOGA også et virkemiddel for innovasjon: StimuLab. StimuLab skal stimulere til offentlig innovasjon fra brukernes perspektiv og støtter statlige og kommunale virksomheter som våger å tenke nytt om roller og systemer, og som er villige til å endre disse for å levere bedre tjenester til brukerne.


Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD)

Departementet (DFD) har ansvar for elektronisk kommunikasjon, statlig arbeidsgiverpolitikk, statlig bygg- og eiendomsforvaltning, det administrative ansvaret for statsforvalterne, arbeid med bærekraftsmålene og IKT- og forvaltningspolitikk, herunder innovasjon i offentlig sektor. Du kan lese om regjeringens politikk for innovasjon i offentlig sektor her:


Digitaliseringsdirektoratet

Digitaliseringsdirektoratet skal være pådriver for innovasjon i offentlig sektor. De har et særlig ansvar som tilrettelegger for godt samspill mellom aktørene på feltet og å bidra med kompetanse.

De har laget en egen side med oversikt over de virkemidlene og den støtten de har å tilby. Der finner du blant annet informasjon om innovasjon i offentlig sektor, Stimulab og ulike metoder som legger til rette for innovasjon som design, framsyn- og scenariometodikk og bruk av missions.


Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ)

DFØ forvalter flere virkemidler som skal fremme innovasjon, særlig knyttet til bruk av innovative anskaffelser og kunnskap- og kompetanseutvikling. DFØ er også statens fagorgan for flere viktige rammebetingelser for innovasjon i offentlig sektor som økonomistyring, etat- og virksomhetsstyring, beslutningsgrunnlag, organisering og ledelse. Nedenfor finner du direktelenker til noen relevante ressurser:


Forskningsrådet

Kommuner, fylkeskommuner og virksomheter i offentlig sektor kan søke finansiering fra Forskningsrådet for å bygge kunnskap og få frem forskningsbasert innovasjon i offentlig sektor. Forskningsrådet har følgende ordninger som du kan finne informasjon om på deres nettsider:

  • Innovasjonsprosjekt i offentlig sektor

  • Førkommersielle anskaffelser

  • Offentlig sektor-ph.d.

  • Pilot Helse

  • Internasjonale muligheter

  • Regionale forskningsfond


InnoMed

InnoMed er et nasjonalt kompetansenettverk for behovsdrevet innovasjon innen helsesektoren. På nettsidene finner du verktøy, eksempler og kunnskap, samt informasjon om en ordning hvor du tre ganger i året kan søke om prosessveiledning fra InnoMed.


Innovasjon Norge

Innovasjon Norge er statens og fylkeskommunenes virkemiddel for å realisere verdiskapende næringsutvikling i hele landet. Innovasjon Norge har også virkemidler hvor offentlig sektor deltar sammen med næringslivet, som for eksempel:

  • Innovasjonspartnerskap: offentlig-private partnerskap der norske kommuner og etater går sammen med næringslivet for å sammen utvikle helt nye løsninger på dagens og fremtidens samfunnsutfordringer

  • Innovasjonskontrakter med offentlig kunde: tilskudd til bedrifter som har et utviklingsprosjekt i tett samarbeid med en offentlig kunde der målet er å kommersialisere en ny løsning


Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD)

KDD har ansvaret blant annet ansvaret for kommuneøkonomi og lokalforvaltning og forvalter i denne sammenheng kommunale skjønnsmidler som blant annet kan brukes til å gi støtte til fornyings- og innovasjonsprosjekter i kommunene for å prøve ut nye løsninger på sine utfordringer.


Kommunesektorens interesseorganisasjon (KS)

KS er kommunesektorens interesseorganisasjon, utviklingspartner og landets største offentlige arbeidsgiverorganisasjon. KS har innovative kommuner og fylkeskommuner som en av sine hovedprioriteringer og på nettsiden deres finner du informasjon om innovasjon i kommunesektoren, innovasjonsledelse, innovative anskaffelser og partnerskap for radikal innovasjon som jobber med å løse samfunnsutfordringer som er for stort for den enkelte kommune, og krever samhandling på tvers av sektorer og profesjoner. Du finner også flere relevante verktøy:


Konsulentbyråer

Det finnes også flere konsulentbyråer som tilbyr ressurser og tjenester som er relevante for de som jobber med innovasjon i offentlig sektor. Listen er ikke uttømmende og vil fylles på etter hvert.


Nasjonal innovasjonsskole for kommunesektoren - Høgskolen i Innlandet

Innovasjonsskolen er utviklet for kommunesektoren for å gi økt innsikt i, kunnskaper og ferdigheter i innovasjon og endring.


Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP)

LUP sin oppgave er å øke innovasjonseffekten av offentlige anskaffelser. På nettsidene finner du informasjon om bruk av innovative anskaffelser, verktøy, eksempler, kurs og arrangementer.


Oslo Business Region

Oslo Business Region hjelper deg med å navigere i Oslos oppstarts- og innovasjonsmiljø ved å bygge bro mellom bransjer, bedrifter, byer og mennesker. De har bant annet utviklet en egen innovasjonsguide: Oslo kommune som testbed og drivkraft for innovasjon.