Nabolagsfremtider dyrkes frem i et strategisk pop-up designstudio

Tema for årets Oslo Arkitekturtriennale er 'Oppdrag Nabolag' som setter søkelys på nabolag som åsted og ståsted for revurdering av byer og samfunn. Stedet er Gamle Munch og prosjektet «En Hage av Idéer» har inntatt bygget. Prosjektet skaper et rom for å tenke nytt om nabolag, innovasjon og samfunn gjennom kollektiv og offentlig innovasjon. Det tar for seg hverdagslivet i nabolaget, og forestiller seg en ny kollektive fremtid. Med henvisning til musiker og artist Brian Eno, handler En hage av idéer om å «designe begynnelser, ikke avslutninger», og plante frø som skal dyrkes for å skape fremtidige muligheter. Prosjektet er et samarbeid mellom Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), D-Box og Oslo Arkitekturtriennale.

Foto: Joakim Formo og Einar Sneve Martinussen

Prosjektet er delt i tre: en samling designbriefer om vitalisering av nabolag, et strategisk pop-up designstudio og en serie aktiviteter og metoder som tar sikte på å utforske briefene og kommunisere utfallet av workshopen. En 'brief' introduserer oppgaven. Briefen er også hovedelementet i En hage av idéer, designverkstedet til Einar Sneve Martinussen og Joakim Formo, som begge er førsteamanuensis ved AHO, Dan Hill, direktør ved Melbourne School of Design og som drives sammen med studenter fra masterkurset 'Strategisk Design for Samfunnet' på AHO.

Målet er å utvikle ‘idéer som er større enn seg selv’, det vil si forslag til nye grep, tjenester eller løsninger som både skaper umiddelbar verdi i hverdagslivet, og som samtidig har innovasjonspotensial i samfunnsskala med kapasitet til å påvirke lover og regler, økonomi, kultur, strategier eller verdier på forskjellige måter.
— Joakim Formo

Som et seks ukers designeksperiment i det gamle Munch-muséets tidligere verkstedsrom, er En hage av idéer en lab i laben - et laboratorium i Oslo Nabolags-Lab. Selv om det ikke brukes kjemikalier i dette laboratoriet, utføres det eksperimenter. Resultatet er ennå ikke kjent, men man kan både observere og ta del i prosessen underveis. Kom gjerne innom for en prat og et glimt av levende idéutvikling! 

En Hage av Idéer, Gamle Munch museet, Tøyengata 53. Oslo Arkitekturtriennale er åpent 23/9 på ettermiddagene onsdag-fredag samt i helgene fram til 30/10 https://www.oslotriennale.no

Prosjektet kan også følges på Instagram: Garden of Ideas (@a_garden_of_ideas)  

Forrige
Forrige

Nye perspektiver gir nye muligheter!

Neste
Neste

Hva kan man bruke en brukerreise til?